Red Services
Image default
Bedrijven

Drie eenvoudige veiligheidstips voor alleenwerkers

De term “alleenwerker” wordt in Nederland steeds meer gebruikt omdat werkgevers en veiligheidsprofessionals zich steeds meer bewust worden van werknemers die regelmatig alleen taken op de werkplek uitvoeren binnen hun organisatie. Met een toenemend bewustzijn van wat een ‘alleenwerker’ is, is er ook een toenemend besef van hun prevalentie. Alleenwerkers zijn niet beperkt tot één bedrijfstak of type baan, en waarschijnlijk heeft u er meerdere binnen uw bedrijf. Dit is een goed teken, want alleenwerkers hebben te maken met extra en unieke risico’s op de werkplek omdat ze alleen zijn. De erkenning van dit feit is essentieel voor het handhaven van de veiligheid op de werkplek voor ALLE werknemers, inclusief degenen die op afstand werken.

Werkgevers en veiligheidsprofessionals hebben de verantwoordelijkheid om alleenwerkers op te leiden in hun unieke veiligheidsomstandigheden en om te doen wat ze kunnen om ze te beschermen tegen de risico’s die ze lopen. Als iemand die verantwoordelijk is voor de veiligheid van werknemers, is het uw taak om procedures en opleidingen te ontwikkelen die specifiek zijn voor uw alleenwerkers. De volgende stappen zijn eenvoudig om uw alleenwerkers bewust te maken van het feit dat zij hun veiligheid kunnen helpen waarborgen.

Identificeer potentiële gevaren

Bij het betreden van de werkplek moet de alleenwerkers altijd de omgeving scannen op mogelijke gevaren. Afhankelijk van het soort werk dat de werknemer doet, kan dit sterk variëren. Enkele veel voorkomende omstandigheden die moeten worden onderzocht zijn weerrisico’s, chemicaliën, biologische risico’s, de mogelijkheid van struikelen/slippen/vallen, etc.

Ook moeten alleenwerkers zich vooral bewust zijn van sociale risico’s. Sommige alleenwerkers, zoals thuisverpleegkundigen en maatschappelijk werkers, werken regelmatig met mensen buiten het bedrijf. In dit soort gevallen is er het altijd aanwezige risico op verbaal misbruik, mishandeling en geweld. Zelfs als de alleenwerker niet regelmatig met mensen werkt, moeten ze rekening houden met de mogelijkheid van een onverwachte aanvaller, overval of diefstal. Alleen al door zich bewust te zijn van de mogelijke risico’s die kunnen ontstaan, kan de alleenstaande werknemer de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om deze risico’s te helpen voorkomen.

Belang hechten aan hun eigen gezondheid

Dit is natuurlijk een goede vuistregel voor alle medewerkers. Het is trouwens een goede vuistregel voor alle mensen in het algemeen. Maar vooral alleenwerkers moeten zich om twee redenen bewust zijn van hun eigen gezondheidsbehoeften.

  1. Ze kunnen in gevaarlijke of moeilijke situaties terechtkomen waarin ze zichzelf moeten helpen.
  2. Ze worden onderworpen aan een isolement, wat hun algemene geestelijke gezondheid kan aantasten.

Als ze dit weten, moeten alleenstaande werknemers zich bewust zijn van hun algemene gezondheid en van de gevolgen die dit voor hen kan hebben. Goed eten, sporten en gewoon letten op de manier waarop ze zich voelen kunnen allemaal een positieve invloed hebben op zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid.

Maak gebruik van de beschikbare technologie

Ten slotte moeten zelfstandige werknemers gebruik maken van de vele technologische middelen die hun ter beschikking staan. Of het nu gaat om het gebruik van de GPS op hun telefoon om ervoor te zorgen dat iemand weet waar hij zich bevindt, met behulp van technologie om in te checken bij de medewerkers ter plaatse – hoe minder dat onbekend is, hoe beter. Technologie helpt ons om dat gat te overbruggen.

Er zijn zelfs technologische oplossingen, waaronder de Secure2Go man-down functie, die speciaal zijn ontworpen voor o.a. de bescherming van de alleenwerker. Met geavanceerde lokalisatiemogelijkheden die verder gaan dan GPS, middelen om in te checken/uit te checken en hulp te roepen en verbindingen met een opgeleid noodhulpteam, kunnen de alleenwerkers zo snel mogelijk helpen in het geval van gevaar. Om meer te weten te komen over hoe Secure2Go de veiligheid van werknemers kan helpen bevorderen en uw alleenwerkers kan beschermen, gaat u naar https://secure2go.nl.

Gerelateerde artikelen

De voordelen van een goede zonwering

Betonplaten

De voordelen van een doos op maat