Red Services
Image default
Dienstverlening

Wat leert u tijdens een cursus keurmeester?

Cursus keurmeester

Bij Ingenium bedrijfsadvies kan u nu ook een cursus keurmeester volgen. Deze is gericht op elektrische handgereedschappen en vast opgestelde machines. Dit is niet de minst geringste cursus, maar hiermee worden uw mogelijkheden nog groter voor uw bedrijf en wellicht nog andere instanties. Met deze training leert u elektrische apparaten te keuren volgens NEN 3140. Deze procedure is sinds 1998 verplicht. Bedrijven die met dergelijke gereedschappen te maken hebben, zijn verplicht deze materialen naar behoren te keuren. Dit moet uiteraard zo goed mogelijk gebeuren, er mag niets missen en het moet correct vastgelegd worden. Bij een dergelijke keuring komt veel bij kijken en doet moet door een vakman gedaan worden. Een bedrijf kan er voor kiezen hiervoor een externe partij voor in te schakelen, maar het kan ook door zijn eigen mensen laten doen. Indien u werkt met dergelijke apparatuur, of uw heeft medewerkers die dat doen maar nog niet kunnen keuren dan is een cursus keurmeester een aanrader. Een elektrotechnische vooropleiding is geen noodzakelijkheid. Dit maakt de drempel voor deelname aan de cursus keurmeester lager en tevens hoeft u zich over de kosten ook geen zorgen te maken. Hoe meer mensen u aandraagt voor een cursus, hoe minder u betaalt per persoon:

 • 1 cursist  € 225,-
 • 2 t/m 3 cursisten  € 210,-
 • 4 t/m 5 cursisten  € 199,-
 • 6 en meer cursisten  € 175,-

Alle kosten zijn exclusief BTW en hiermee betaalt u het cursusboek, de lunch, het examen en het certificaat. Verder worden de trainingen in maar liefst acht plaatsen door het hele land gegeven. Het is zelfs mogelijk om de training bij het bedrijf zelf te laten geven. Voor de mogelijkheden hiervoor raden wij mensen wel aan contact op te nemen met Ingenium zelf. Wij bespreken dan graag met u de mogelijkheden hiervoor. Maar in principe zijn er maandelijks zeker vier data beschikbaar waar mensen zich voor kunnen inschrijven. De cursus keurmeester wordt gegeven door een vakbekwame docent die op levendige wijze de theorie en praktijk doorneemt met de cursisten. De cursus keurmeester is een veelzijdige cursus die mensen opleidt tot bevoegde NEN 3140 keurmeesters.

Wat leert u tijdens een cursus keurmeester?

Met de cursus keurmeester is het de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk leren over NEN 3140. Zij krijgen hiervoor maar liefst zeven theoretische vakken waarin zij bekend worden met de termen en procedures die hierbij gepaard gaan. Daarnaast leren zij over de risico’s, klassenindelingen, inspecties en metingen. Het theoriedeel van de training ziet er als volgt uit.

 • Theorie keuringen.
 • Keuringsbevoegdheid.
 • Risico’s elektriciteit.
 • Klasse elektrische arbeidsmiddelen en handgereedschappen.
 • Visuele inspectie van elektrische handgereedschappen en vast opgestelde machines.
 • Theorie metingen, grenswaarden en meetmethoden voor isolatieweerstand, weerstand en beschermingsleidingen en lekstroom.
 • Administratieve afhandeling van keuringen.

Alles wat u leert heeft betrekking op de procedures van NEN 3140. De cursus keurmeester is hierdoor veelomvattend en zeker een aanrader voor mensen die veel te maken hebben met elektrische arbeidsmiddelen. Ook voor bedrijven is het alleen maar gunstig om hun medewerkers deze kans te geven, omdat zij zo breder inzetbaar zijn. Verder is het dan zeker dat de machines zo nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Niet alleen worden deelnemers theoretisch bijgeschoold, maar zij brengen de geleerde stof ook in praktijk. Door middel van cases, keuringen en metingen aan arbeidsmiddelen leert u met praktische oefeningen hoe u de theorie ook toe moet passen. Het uitvoeren ervan is natuurlijk weer iets heel anders en wij van Ingenium zijn ons daar wel degelijk bewust van. Daarnaast moet u uiteraard ook leren met de keuringsmaterialen om te gaan. Bij NEN 3140 zijn er veel apparaten die hiervoor gebruikt worden. Ook met deze cursus keurmeester leert u met zoveel materialen te werken zodat u in de werkelijke praktijk niet voor verrassingen komt te staan. Ook gedurende de praktijkoefeningen is er een docent aanwezig die u begeleidt en stuurt wanneer u dit nodig heeft. De apparaten waarmee u leert werken zijn onder meer:

 • MultiPAT
 • Fluke 6200 en Fluke 6500
 • Metratester 5
 • Secutest SII van Gossen Metrawatt

Naast de bovengenoemde is er nog een lijst met meetapparatuur waarmee u aan de slag gaat. Deze leest u allemaal op de website ingeniumbedrijfsadvies.nl.

Wat kan u daarna?

De cursus keurmeester NEN 3140 van Ingenium is een uitgebreide cursus die voldoet aan de in de Arbowet gestelde eisen die gelden voor de werkgever als de keurmeester. Het biedt voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid. Tevens is het opengesteld door het opleidingsfonds van UNETO-VNI, OTIB. Hierdoor kan ook Ingenium Bedrijfsadvies ingeschakeld worden in combinatie met het gebruik van subsidieregelingen. Trainingen als deze kunnen ook vallen onder de OOM ESF subsidie. Lees echter goed de voorwaarden hiervoor door. Indien u een dergelijke subsidie wilt aanvragen, dan kan dat via het aanvraagformulier die beschikbaar is op de website ingeniumbedrijfsadvies.nl. Indien u de cursus keurmeester met succes afrondt ontvangt u een certificaat. Hiermee wordt erkent dat u NEN 3140 keurmeester bent en tot het volgende in staat bent tot het zelfstandig keuren van:

 • arbeidsmiddelen
 • elektrische handgereedschappen
 • elektrische driefasen machines

Dergelijke keuringen kunnen plaatsvinden in de eigen organisatie of aan derden. Als keurmeester kan u ervoor zorg dragen dat alle elektrische machines tijdig geïnspecteerd zijn volgens de wettelijke verplichting inclusief de VCA checklijst. Geen keuringsbegrip of procedure is u meer vreemd nadat u een cursus keurmeester heeft gevolgd bij Ingenium Bedrijfsadvies. Kijk snel voor de eerstvolgende beschikbare cursusdatum in de voor dichtstbijzijnde locatie en meld u aan via onze website ingeniumbedrijfsadvies.nl.

http://www.ingeniumbedrijfsadvies.nl/cursus/10/NEN_3140_keuren_elektrische_arbeidsmiddelen.html