Red Services
Image default
Media

Hoe werkt een radio?

Radio kan je in de categorie van draadloze telecommunicatie plaatsen. De boodschappen van een zender worden via radiogolven naar een ontvanger verstuurd. Het uitzenden van radio golven is een beetje een technisch verhaal maar het komt er in het kort op neer dat dit gebeurt door modulatie van de golven. Deze modulatie kan op twee manieren: Amplitude Modulatie (AM) of Frequentie Modulatie (FM). FM is een stuk minder storingsgevoelig wat er voor zorgt dat het mogelijk is om in hogere kwaliteit uit te zenden. AM heeft echter een veel groter bereik. In het begin was het nog niet mogelijk om geluidsboodschappen te verzenden dus maakte men gebruik van de piepjes van morse codes. Door de uitvinding van de elektronen buis werd het ook mogelijk om geluid te verzenden en te ontvangen. De radio is in 1895 uitgevonden door de rus Niko Tesla.

Radiogolven zijn een vorm van straling en wordt ook wel de radiofrequentie genoemd. De golflengte loop van een millimeter tot duizenden kilometers. Hertz is de meeteenheid van deze golven en begin dan ook bij een Hertz (hz) en loopt op tot enkele GigaHertz (1 Ghz = 1.000.000.000 hz). De golven kunnen informatie overbrengen van de zender naar een of meerdere ontvangers. Het uitzenden en ontvangen gebeurt via een antenne. De golven zijn vernoemd naar zijn ontdekker Heinrich Hertz.

Radio golven kunnen op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Radio-omroep (en ook televisie).
  • Communicatie tussen zendamateurs.
  • Mobiele telefoons.
  • Positiebepaling met GPS, DECCA enz.
  • Communicatie met schepen en vliegtuigen.
  • Communicatie met ruimteschepen, satellieten en ruimtesondes.
  • Communicatie tussen hulpdiensten (brandweer, politie enz.) en openbaar vervoer.

Tegenwoordig wordt bij het luisteren naar de radio steeds minder gebruik gemaakt van deze golven. Zenders kiezen er voor om via internetradio te streamen. Dit heeft als voordeel dat de kwaliteit stabiel is en men makkelijk een zender aan kan klikken. De meeste radio Nederland is beschikbaar via internet.

http://www.radioguide.fm