Red Services
Image default
Winkelen

Koopzondag

Koopzondag

Nederland is al eeuwen een seculiere staat. In een moderne democratie dient religie gescheiden te zijn van politiek en de staat. Helaas is religie nog altijd erg verweven met het politieke leven. Ik hoef maar op een aantal politieke partijen te wijzen en je weet waar ik het over heb. Prima dat mensen met een christelijke achtergrond dergelijke morele standpunten willen verdedigen, maar het is belachelijk om de ongelovige Nederlander op te zadelen met achterhaalde ideeën. Helaas gebeurd ook dit nog altijd en daarom hebben mensen die euthanasie willen plegen, vrouwen die abortus willen plegen of mensen met een andere geaardheid het ook nog altijd moeilijk in Nederland. Een probleem van mindere aard is de koopzondag. Aangezien het volgens de Heer een rustdag is, pardon volgens een boekje dat ooit door vele mensen bijeen geschraapt is, mogen we de winkels niet openen op zondag. Ik weet niet hoe men dit tegenwoordig nog wil verdedigen in het zogenaamde vrije Nederland. Een koopzondag per maand is de standaard. Onderhand is het zo dat in vele grote steden de supermarkten in het centrum elke zondag open mogen van de gemeente en daar wordt veel gehoor aan gegeven. De supermarkten worden dolgedraaid op de koopzondag en ik vermoed dat er genoeg religieuze mensen de supermarkten bezoeken op de koopzondag. Ondanks het nadrukkelijke verbod van het mannetje dat ergens zogenaamd op een wolk rondzweeft en ons afkeurend toekijkt. Maar ja, hypocrisie is sowieso een heerlijke geaccepteerde bezigheid dus ik zal me er niet te veel aan storen. Ik klink wellicht wat geërgerd en dat ben ik ook. Als atheïst en als winkelier ben ik het liefste elke zondag open. Kortom maak van elke zondag een koopzondag. Het conformisme komt me zo langzamerhand de keel uit en ik heb gemerkt dat ik zeker niet de enige ben. Er zijn genoeg mensen die willen werken op koopzondag. Zeker omdat dit inhoud dat je dubbel uitbetaald krijgt. De koopzondag zal uiteindelijk een normale dag worden voorspel ik en dan gaan we vast en zeker lekker bezuinigen op die dubbele uitbetaling. Niets verrassend, slechts typerend voor de Hollandse hypocrisie.

Legaliseer de koopzondag

Maar ook al zal die bonus verdwijnen, dan nog zijn er vast en zeker mensen die het begrip weekend niet letterlijk nemen. Dit staat immers voor zaterdag en zondag zoals het anglicisme in zijn definitie heeft besloten. Maar er zijn voldoende mensen die liever op andere dagen van de week vrij zijn. De zevendaagse cyclus is typisch weer een menselijk voorbeeld van gewoontes waar ik mij kapot aan erger. Mensen hebben blijkbaar een ongekende structuur aan hun leven nodig. Helemaal prima en ik laat ze in hun waarde. Oké, niet dat ik hier boven sta, maar ik heb er respect en begrip voor. Heb er dan ook respect en begrip voor dat een koopzondag helemaal niet meer zo bijzonder is. Op tweede kerstdag en tweede paasdag zit men tegenwoordig ook liever bij de meubelboulevard dan in de kerk of bij de familie. Zelf weten, maar ga dan niet moeilijk doen als winkeliers graag iedere zondag een koopzondag willen. Van een gelovige zal ik dat waarschijnlijk niet hoeven te verwachten, maar ja, zij verdienen over het algemeen mijn respect ook niet, al blijven ze er om smeken. En ik heb het hier over alle geaccepteerde vormen van religie, in mijn ogen zijn het allen uit de klauwen gegroeide culten. De meerderheid heerst helaas, dat krijg je met het beste van het slechtste, de zogenaamde democratie. Gelukkig maar dat we richting een norm gaan waarin een koopzondag normaal is. Trouwens, voor de mensen die liever een normale werkweek aanhouden; zaterdag en zondag heb je dan de tijd voor boodschappen in plaats van alles op een dag. Kan je eindelijk een keer bij de wedstrijd van je kinderen kijken op zaterdag. Zondag uitslapen en daarna rustig de stad in om te kopen wat je hartje ook maar begeert, wij zijn wel open op koopzondag.

Vind de openingstijden

Ik heb nu wel weer genoeg gal gespuwd over dit bekrompen landje met hun ideeën uit de Middeleeuwen. Even een wat vrolijkere noot. Als je op zoek bent naar de koopzondagen van de grote steden per provincie, dan is er een website waar je dit allemaal zonder moeite terug kunt vinden. De website is getiteld openingstijden.nl en dan word je daar wel doorverwezen naar de specifieke pagina met de data van de koopzondag per stad. Een tip voor winkeliers is om je aan te melden zodat ook jouw winkel daar terug te vinden is. Je vindt nu in ieder geval de grote ketens hier op terug. Met name deze branches:

  • supermarkten
  • kledingwinkels
  • bouwmarkten

Als eigenaar kan je de winkel gratis registreren en dan verder gaan met het promoten en bekendmaken van de openingstijden waaronder die op koopzondag. Mocht je beschikken over een smartphone en wil je te allen tijde deze data in kunnen zien, dan kan je gratis de app downloaden. Neemt weinig ruimte in en met een handomdraai vind je wat je zoekt. De site blijft actueel maar als je honderd procent zeker wilt zijn dat je niet op koopzondag voor een dichte deur komt te staan kan je voordien altijd nog even bellen met de plaatselijke VVV of de vestiging zelf. Hopelijk wordt het binnenkort de normaalste zaak van de wereld om op zondag open te zijn, ik heb nu wel duidelijk gemaakt waarom ik dit logisch zou vinden.

http://www.openingstijden.nl/koopzondagen/