Red Services
Image default
Aanbiedingen

Videoadvertenties op YouTube: wat is het, waarom en wie heeft het nodig

Videoadvertenties zijn een van de belangrijkste digitale marketingtrends van 2020. Maar veel adverteerders zijn nog steeds van mening dat YouTube-advertenties niet geschikt voor hen zijn, dat ze te duur zijn om te produceren en niet effectief zijn om prestatieproblemen op te lossen. Aan de hand van dit materiaal leert u hoe videoadvertenties eigenlijk werken, waarom een ​​bedrijf het nodig heeft en hoe u het op de juiste manier kunt lanceren om resultaten te behalen.

Een klein beetje over YouTube in cijfers

YouTube is een van de grootste bereikplatforms ter wereld. De dekking is 83% van de bevolking van 18 tot 44 jaar. Tegelijkertijd bestaat het grootste deel van het publiek uit actieve betalende gebruikers met een gemiddeld en bovengemiddeld inkomen van 25 tot 44 jaar (gegevens van Mediascope, Web Index, Thinkwithgoogle.com). Elke dag worden duizenden video’s van verschillende onderwerpen naar de site geüpload, die worden geconsumeerd door uw doelgroep. Veel bloggers en YouTube-kanalen maken gebruik van video-inkomsten, waardoor bedrijven de kans krijgen hun advertenties te integreren via het advertentiesysteem van Google Ads.

YouTube voor het oplossen van prestatieproblemen

De meeste kleine en middelgrote bedrijven gebruiken online advertenties alleen om hier en nu conversieverkeer te genereren voor een snelle terugverdientijd. Daarom gebruiken adverteerders allereerst een vrij beperkte toolkit:

  • remarketing naar het publiek van uw site of klantenbestand;
  • zoekadvertenties voor commerciële zoekopdrachten;
  • Google Display Netwerk voor de meest gerichte targeting;
  • gerichte advertenties op Facebook en Instagram.

Videoadvertenties worden beschouwd als een exclusief mediaformaat dat alleen voor merkdoeleinden mag worden gebruikt, maar deze mening is onjuist.

Het voordeel van adverteren op YouTube is dat het kan worden gelanceerd met Google Ads, wat op zijn beurt weer grote mogelijkheden biedt voor het kiezen van prestatiestrategieën en nauwkeurige targeting op de doelgroep.

Wanneer een adverteerder betaalde advertenties op YouTube lanceert om conversieverkeer te stimuleren, kan een adverteerder ook een media-effect opmerken in de vorm van een grotere bekendheid en de kans dat hij voor een merk of product kiest. Het blijkt een soort synergie van merkprestaties te zijn. De onbetwiste voordelen van het lanceren van videoadvertenties via Google Ads zijn:

minimale instapdrempel (de video kan zelfs op een smartphone worden verwijderd en bewerkt);

personalisatie voor verschillende segmenten van de doelgroep;

controle van de frequentie van video-impressies door impressies en views;

en een van de belangrijkste is gedetailleerde analyse voor optimalisatie. 

Wat en hoe te lanceren

Er zijn twee hoofdindelingen op YouTube die beschikbaar zijn voor plaatsing via Google Ads: banner- en videoadvertenties.

Bannerreclame verschilt in wezen niet van gewone advertenties in het Display Netwerk, waar YouTube een van de platforms is. De adverteerder kan het publiek targeten op basis van thematische of doelgroepkenmerken, en het systeem zal de banner onafhankelijk op het juiste moment aan de juiste gebruiker laten zien. Het ziet er zo uit:

YouTube-banneradvertenties

Als je geïnteresseerd bent in het publiek van bepaalde YouTube-kanalen, kun je daar alleen advertenties op weergeven als de blogger het genereren van inkomsten heeft ingeschakeld. Bijvoorbeeld: een expert in de selectie van auto’s kan banners weergeven op geselecteerde kanalen (of zelfs video’s) over automotive-onderwerpen. Door een kanaal of video als targeting te kiezen, heb je de mogelijkheid om nog meer gepersonaliseerde advertenties en speciale aanbiedingen te doen. Bijvoorbeeld: wanneer u alleen advertenties weergeeft in video’s van het AcademeG-kanaal (4,2 miljoen abonnees), plaats dan op de banner de actie “20% korting met de promocode van de academicus”.

Met kanaaltargeting kun je op een veilige manier influencer-video’s op YouTube invoeren met advertenties met pay-per-click en gedetailleerde analyses. Als u erover denkt honderdduizenden of miljoenen roebels rechtstreeks aan een blogger te betalen, controleer dan eerst zijn publiek met een klein budget met behulp van banner- of videoadvertenties in Google Ads.

Videoadvertenties hebben verschillende hoofdindelingen: TrueView InStream, bumperadvertenties, Video Discovery.

TrueView InStream zijn CPM- of CPM-video’s van elke lengte. Om prestatieproblemen op te lossen, zijn de typen TrueView for Action- en TrueView for Shopping-campagnes van belang, waarbij u in de instellingen een specifiek doel op de site kunt specificeren waarvoor de advertentie wordt gelanceerd, en het formaat zelf impliceert extra knoppen en call-to-action in video’s.

TrueView voor actiefilm

Bumperadvertenties zijn korte video’s van 6 seconden die niet kunnen worden overgeslagen. Meestal worden deze video’s voor of na TrueView gebruikt als teaser of productherinnering (vergelijkbaar met remarketing).

Video Discovery is een aanklikbare banner die wordt weergegeven als reactie op verzoeken van gebruikers op YouTube of vergelijkbare video. Deze videoadvertentie-indeling is geschikt om uw eigen YouTube-kanaal te promoten of om een ​​verkoopvideo weer te geven voor populaire, zeer frequente zoekopdrachten.

Video Discovery-indeling

Als targeting kunt u remarketing gebruiken voor het publiek van de site, brede sociale demografische kenmerken gebruiken in de hoop dat het systeem zelf de juiste doelgroep vindt; onderwerp en nauwkeurigere doelgroeptargeting; specifieke thematische kanalen waar uw doelgroep zich bevindt. In het geval van videoadvertenties is de veiligste targeting ook het targeten van de geselecteerde kanalen.

Maak video’s

Het ergste dat bij videoadvertenties kan gebeuren, is videoproductie. Het lijkt ingewikkeld, duur en onpraktisch. Er zijn verschillende opties om video’s te maken:

  • het inhuren van een filmploeg met turnkey-productie;
  • het inhuren van een motion designer;
  • het zelf filmen van de video;
  • video verzamelen in de editor.

De kosten variëren van 0 tot enkele miljoenen roebel per video. Ik kan niet zeggen wat je moet kiezen voor je taken, maar je kunt zeker beginnen door zelf een eenvoudige video op te nemen (hiervoor is een moderne smartphone voldoende) of door een kleine geanimeerde video in de editor te maken (recensie van video-editors).

Veel mensen denken dat op YouTube de kwaliteit van de foto beslist, maar in feite is het geluid het belangrijkste. Sommige gebruikers nemen video’s op de achtergrond op. Uw videoadvertentie zou zonder beeldmateriaal moeten verkopen.

Verkooprollerformule

Er is een eenvoudige formule voor het maken van verkoopvideo’s: AIDA (Attention – Interest – Desire – Action). Als je het volgt, zou de video in de eerste 3 seconden de maximale aandacht moeten trekken. Dit kan worden bereikt door helderheid, ongebruikelijke presentatie, provocerende vraag of verklaring, absurditeit. Dan moet je het publiek ergens voor interesseren: onwerkelijk gewin, angst om iets te verliezen, intriges. Vervolgens moet u het belangrijkste aanbod overbrengen: waarom u en waarom nu. En op het einde, zorg ervoor dat je motiveert voor de gerichte actie: een oproep om op de knop te klikken, naar de site te gaan, enz. Trouwens, soms is het verschil in de conversie van dezelfde video zonder en met een oproep tot actie soms anders, vergeet dit niet.

Bekijk een voorbeeld van een creatieve video van eLama die uitstekend werkte:

Het effect van YouTube-videoadvertenties

Nadat u videoadvertenties heeft gelanceerd, kunt u de resultaten analyseren in Google Analytics. Er zullen speciale rapporten beschikbaar zijn die informatie bevatten over de gegeven conversies.

Videoadvertentierapport in Google Analytics

Het is ook de moeite waard om de rapporten voor multi-channel trechters en bijbehorende conversies te bekijken, aangezien de video mogelijk niet heeft geleid tot een laatste-klik-conversie, maar de aankoopbeslissing kan hebben beïnvloed. Het is meestal de moeite waard om het effect van videoadvertenties binnen 7-30 dagen na de lancering te evalueren, maar dit hangt natuurlijk af van het project. Ook merkten we in onze praktijk dat na de lancering van videoadvertenties de conversie van zoek- en contextuele media soms toeneemt (het effect van de vorige aanraking met het merk).

Laten we het samenvatten

Betaalde advertenties op YouTube kunnen een groot aantal zakelijke problemen oplossen, van merkartikelen tot prestaties. Dankzij verschillende formaten, automatische strategieën en nauwkeurige targeting in Google Ads kan een adverteerder gepersonaliseerde aanbiedingen doen aan verschillende segmenten van de doelgroep en hen motiveren om in de nabije toekomst gericht actie te ondernemen.

U kunt advertenties lanceren met een minimaal budget. Door te linken met Google Analytics kunt u de plaatsingsstatistieken in detail analyseren en het verzamelde publiek gebruiken van gebruikers die interactie hebben gehad met de advertentie in de verdere contactketen om de conversie en de levensduur van de klant te verlengen. In het volgende artikel zal ik het hebben over het opzetten van videoadvertenties in de Google Ads-webinterface en het evalueren van de impact van video’s op de effectiviteit van klassieke advertentie-indelingen.

Succesvolle advertentiecampagnes!

 

Neem contact met ons op en we bespreken verschillende mogelijkheden.

E-mail: info@webdevelopmentapp.com

BE: +32 499 41 46 24

Franklin Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen, Belgie

udemy web development

web developer

https://webdevelopmentapp.com/nl/development.html