Red Services
Image default
Bedrijven

Het water dieet: is het gezond?

Ben jij bekend met het water dieet? Het wordt ook wel watervasten genoemd en is een praktijk die de inname van voedsel beperkt en die alleen de inname van water omvat. Vasten wordt al duizenden jaren gedaan, vooral door een paar religies en culturen. Meer recentelijk werd vasten in de westerse beschavingen omarmd als een manier om snel af te vallen. Hoewel wetenschappelijk bewezen is dat het gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk om te benadrukken dat het risico’s heeft en niet voor iedereen geldt.

Dus, wat is watervasten precies?

Watervasten is een dieet die door een arts moet worden voorgeschreven en gecontroleerd. Het vasten duurt meestal 24 tot 72 uur en in deze tijd wordt alleen water ingenomen, geen voedingsstoffen dus. Deze methode kan naast religieuze redenen en gewichtsverlies, kan deze methode ook gebruikt worden voor ontgiften en voor een complexe medische procedure.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een water dieet?

We weten allemaal dat het menselijk lichaam water nodig heeft om te overleven. Mannen wordt geadviseerd om ongeveer 3,7 liter vloeistof per dag te drinken, terwijl vrouwen ongeveer 2,7 liter moeten binnenkrijgen. De gevoeligheid voor insuline en leptine verbetert, en de daling van de bloeddruk tot een gezond niveau zijn enkele van de gezondheidsvoordelen van vasten met water. Maar een water dieet kan ook meerdere negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Zwangere vrouwen, oudere volwassenen, mensen met type 1 en type 2-diabetes, jicht of eetstoornissen, en kinderen mogen het absoluut niet uitvoeren zonder medische controle.

Risico’s en gevaren van een water dieet

Hoewel water gezond is voor mens en dier, kan een dieet dat alleen uit water bestaat gevaarlijk zijn en jouw leven in gevaar brengen. Als jouw belangrijkste doel is om het calorieverbruik drastisch te verminderen, moet je ook weten dat je essentiële dingen zou kunnen verliezen, namelijk goede koolhydraten en spiermassa.

https://dieetschema.nl/water-dieet-helpt-bij-afvallen/