Red Services
Image default
Bedrijven

Juridische zaken rondom een domeinnaam

Domeinnaam

Merknamen en handelsnamen zijn van groot belang binnen het domeinnaamrecht en domeinnamen. Ze zijn veel onderwerp van gesprek en aankoop en verkoop van domeinnamen is een interessante handel.

Dat terwijl zoekmachines steeds minder waarde hechten aan domeinnamen die exact vermelden wat ze bieden. Een mooie hipster domeinnaam is leuk, maar vaak is het toch nog beter als deze direct aangeeft waar de site over gaat. Als je een domeinnaam overnemen wilt is dit toch een gegeven welke belangrijk is.

Definitie domeinnaam

Het is niet eenvoudig om de betekenis van de domeinnaam te geven. Daarom leggen we uit hoe het systeem werkt. Elke website op internet heeft een eigen adres. Net als elk huis een straatnaam heeft. Naast de straatnaam heb je een huisnummer. Zo heeft een website een domeinnaam en extensie. De extensie is hierbij bijvoorbeeld .nl of .com

Hoe zit het juridisch met een domeinnaam?

De domeinnaam is dus – net als de handelsnaam of een merk – bedoeld om jouw bedrijf te kunnen onderscheiden van andere bedrijven. Net als goodwill berekenen is het soms belangrijk om hier even bij stil te staan. Toch valt de domeinnaam niet onder merkenrecht en dat maakt het er juridisch gezien dus niet makkelijker op. Juridisch gezien is de domeinnaam geen zaak en geldt het “wie het eerst komt, wie het eerst maalt principe”.

Claim jij een website met eerder dan een concurrent, dan is hij van jou en heeft de ander over het algemeen pech. Dit kan wel anders zijn als je met een domeinnaam inbreuk maakt op merkenrecht en merknamen.

Daarnaast moet je goed opletten of je zelf eigenaar bent van de domeinnaam, of dat jouw webdeveloper dat is. Als jouw webdeveloper dat is moet je het aankaarten en van hem overnemen. Bekijk dan wel wat de opzegtermijn van het contract is.

Advies

Advocaten worden duur bevonden. En eigenlijk is dat ook nog steeds wel het geval. Veel advocaten prijzen zich hierdoor uit de markt en daardoor vindt nu een verschuiving plaats binnen de juridische wereld. Steeds meer zaken lopen via juristen en advocaten leggen de focus voornamelijk op de procespraktijk. Dit zal in de toekomst zorgen dat juristen goedkoper meer werk verzetten en dus bijvoorbeeld helpen bij het sturen van sterke juridische brieven als inbreuk is gepleegd maar niet direct een rechtszaak nodig is. Een advocaat zal nog wel juridisch advies geven, maar eerder gericht op rechtspositiebepalingen bij het inschatten van de kans of een zaak zal slagen of niet.

http://www.managementbuyout.nl/