Red Services
Image default
Energie

Wil je een vakantiewoning kopen? Houd hier rekening mee!

Heb je spaargeld waar je op dit moment niks mee doet? Wil je dit spaargeld laten renderen en wil je ook nog gaan genieten van jouw spaargeld? Dan is de aanschaf van een vakantiewoning absoluut interessant. Je kunt hierbij kiezen voor een vakantiewoning in eigen land, maar ook een vakantiewoning in het buitenland is interessant.

Indien je een vakantiewoning wilt gaan kopen, moet je met meerdere factoren rekening houden. Na het lezen van dit artikel weet je direct welke factoren hierbij de belangrijkste rol spelen.

Financiering

Als je een vakantiewoning wilt kopen, moet je hier uiteraard wel geld voor hebben. Je kunt een vakantiewoning mogelijk contant betalen, maar fiscaal gezien is een hypotheek interessanter. De rente is immers historisch laag, waardoor je jouw eigen geld bijvoorbeeld aan beleggen kunt gaan besteden. Op die manier weet je alsnog meer rendement te maken.

Houd wel rekening met enige weerstand vanuit hypotheekverstrekkers. Dat kan zeker het geval zijn als je ook nog een flinke hypotheek op jouw ‘normale’ woonhuis hebt.

Onderhoud

Indien je een vakantiewoning hebt, ben je hier hoogstwaarschijnlijk slechts enkele weken of maanden in het jaar. In de overige periode is het echter wel zaak dat het huis onderhouden wordt en dat bijvoorbeeld de tuin netjes blijft. Ga je dit zelf doen? Of ga je hier een plaatselijk iemand voor inhuren? Ook dit is een goed punt waar je rekening mee moet houden.

Kosten

Ook als je een vakantiewoning hebt, heb je met vaste kosten te maken. Een typerend voorbeeld hiervan is het energiecontract. Je verbruikt niet het gehele jaar door veel energie, maar wel op de momenten dat je in jouw vakantiewoning verblijft.

Wil je hier zo min mogelijk geld aan uitgeven? Maak dan gebruik van een energievergelijker. In een energievergelijker zie je alle energiecontracten van alle energieleveranciers, bijvoorbeeld Vattenfall, naar voren komen. Al deze contracten kun je vervolgens met elkaar vergelijken, waardoor je de beste keuze kunt maken.

Deze tip heeft niet alleen betrekking op jouw energiecontract, maar ook op bijvoorbeeld tv, telefonie en internet. Ook daar wil je mogelijk niet al te veel geld aan uitgeven, aangezien je toch niet al te vaak in jouw vakantiewoning verblijft. Ook als je vaker en vaker naar jouw vakantiewoning toe gaat, is het prettig als je jouw vaste kosten laag weet te houden. Maak daarom goede vergelijkingen voor jezelf en probeer dit jaarlijks te blijven doen!