Red Services
Image default
Sport

Hoe kies je de juiste hondenstep?

De hondenstep mag zich verheugen op een toenemende populariteit. Ontstaan vanuit de sledehondensport step je samen met één of twee aangelijnde honden over de weg. Om een hondenstep te kunnen gebruiken is een sportieve hond van minimaal 14 maanden nodig. Offroad kan de hond de step voortrekken als hij is bevestigd met een treklijn en antenne. Lopend aan de zijkant met een heupgordel mag de step ook langs de openbare weg worden gebruikt. Tijdens het gebruik van de hondenstep is het van belang dat de hond enkele commando’s begrijpt en hier op zal reageren. Honden met ervaring in canicrossen (gezamelijk met de hond hardlopen over een parcours)zullen de commando’s sneller begrijpen. 

Eigenschappen van een hondenstep

Een hondenstep is te herkennen aan de lage treeplank. Hierdoor is het eenvoudig om zelf mee te steppen zonder dat het te veel kracht kost. Door het lage zwaartepunt gaat er geen snelheid verloren. Bij gebruik in een bos is een hogere treeplank an te raden om de step eenvoudiger over boomwortels te laten rijden. De treeplank moet breed genoeg zijn om tijdens lange tochten comfortabel te kunnen staan. Het frame kan zowel uit staal of van aluminium zijn gemaakt. Staal is sterker, aluminium lichter in gebruik. Een voorvork met vering geeft vooral offroad meer comfort. Opvallend is het grote voorwiel vergeleken met het kleine achterwiel. De dikte van de banden kan verschillen. Voor offroad terrein zijn wat bredere banden met profiel beter geschikts als dunnere banden voor gebruik de openbare weg.

De Kickbike Crossmax hondenstep

Een goed voorbeeld is de Kickbike Crossmax hondenstep. Dit model is afkomstig uit Finland, het land waar de hondensport erg populair is. het is een lichtgewicht aluminium model voorzien van betrouwbare schijfremmen en brede wielen. De treeplank is in te stellen op een hoogte tussen de 9.5 en 12 centimeter, en het stuur is te verhogen tot een lengte tussen de 97 en 104 centimeter. Hierdoor is de fiets naar wens op maat in te stellen. Met een draagkracht tot 120 kilo is deze hondenstep voor iedereen tussen de 160 en 200 centimeter een geschikt exemplaar. De schijfremmen geven extra remkracht dat vooral belangrijk is als de weg naar beneden loopt. 

 

Waar de hondenstep te gebruiken

Er zijn geen officiële banen voor gebruik van de hondenstep. Toch zijn er voldoende plaatsen om de step te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de paden door de duinen of zelfs langs het harde zand aan de vloedlijn. Ook bospaden en rustige C-wegen zijn geschikt om samen met de hond sportief bezig te zijn. Het spreekt voor zich dat je altijd goed oog moet hebben voor de andere weggebruikers. 

https://hondensteps.nl/