Red Services
Image default
Aanbiedingen

Tips voor een lichtplan voor je keuken

Net als een gezond en uitgebalanceerd ontbijt, heeft je keuken de juiste balans qua verlichting nodig om ervoor te zorgen dat je diverse activiteiten in je keuken goed kunt uitvoeren. Van huiswerk maken tot het maken van een boodschappenlijstje tot het bereiden van de maaltijden, de keuken is het klopppend hart van het huis. En de juiste mix aan verlichting zorgt ervoor dat de keuken geschikt is voor al die verschillende activiteiten.

Drie soorten verlichting

1. Omgeving: Dit is de belangrijkste bron van licht – als aanvulling op natuurlijk licht of om het gebrek daaraan op te vullen. Je wilt zoveel mogelijk gelijkmatig licht vanuit het plafond laten komen. Dit kun je bereiken met een combinatie van (maar niet beperkt tot) kroonluchters, hanglampen en inbouwverlichting.

2. Taak: Sfeerverlichting wordt toegepast zoals het woord al zegt, voor de sfeer, de gezelligheid. Het nadeel hiervan is dat dit soort licht vaak schaduwen geeft. Vaak juist daar waar meer focus is gewenst. Met behulp van taakverlichting worden werkoppervlakken en kasten goed verlicht. Zodat je veilig je maaltijden kunt bereiden, recepten kunt lezen en gemakkelijk ingrediënten op een plank kunt vinden.

3. Accent: Beschouw accentverlichting als de kers op de taart van een goed ontworpen keuken. Dit licht accentueert favoriete elementen. Dit soort verlichting kan ook worden gebruikt voor sfeer- en taakverlichting.

7 gouden regels

Volg bij het maken van een keuken verlichting plan als het even kan deze 7 gouden regels.

  1. Plaats altijd verlichting zo’n 30 cm. voor hoge verhogingen. Dit zorgt voor voldoende verlichting in de kasten.
  2. Vergeet niet om verlichting onder de kasten aan te brengen! Bijvoorbeeld LED-lichtstrips onder de kasten om de werkoppervlakken op de juiste manier te verlichten.
  3. Installeer altijd verlichting in het midden van een eiland.
  4. Pas op voor balken! Zorg ervoor dat je precies weet waar de balken zitten voordat je begint met het plannen van de verlichting. Aangezien het niet mogelijk is om inbouwspots op draagbalken te installeren, kunt je je plan hierop afstemmen.
  5. Vermenigvuldig de lichtbronnen. In de keuken moet de voorkeur worden gegeven aan vier soorten verlichting: sfeerverlichting, taakverlichting, accentverlichting en decoratieve – of sfeerverlichting. De toevoeging van meerdere lichtbronnen zal aan deze vier behoeften voldoen terwijl het een rustgevende en uitnodigende sfeer creëert.
  6. Richt de verlichting op de werkgebieden (kookzone, schoonmaakzone en voedselbereidingszone). Denk ook aan verlichting in de voorraadkast. Zodat ook de inhoud van de kast goed zichtbaar is in het donker.
  7. Als er kasten boven het aanrecht zijn, lijn je de verlichting uit met de rand van het aanrecht. Als er geen kasten zijn, is het mogelijk om de verlichting in het midden van het aanrecht uit te lijnen.