Red Services
Image default
Architectuur

Een mooi rieten dak

Het is een vak dat al vrij lang bestaat, Het vak bestaat al eeuwenlang. Misschien zelfs wel milennia lang technisch gezien. Dan hebben we het puur over rietdekkers. Duizenden jaren geleden gebruikten de nomaden al riet als dakdek materiaal. Een rieten dak is allereerst heel erg milieubewust om op je huis te hebben. Maar wat kost een rieten dak dan precies? En hoe lang gaat een rieten dak mee zodra het gelegd is? Op den duur zal een dak wel vervangen dienen te worden. Gelukkig duurt het wel een flinke tijd voordat het vervangen moet worden, meestal gaat het om dertig tot veertig jaar. In sommige gevallen zelfs vijftig jaar.

 

Maar wat is dat riet nou eigenlijk wat je op je dak legt? Riet is letterlijk een grassoort. Net zoals bijvoorbeeld rogge en tarwe dat zijn. Riet kan tot wel drie meter hoog groeien en tussen de een tot drie centimeters dik worden. Riet is niet kieskeurig als het gaat om in wat voor gebied het het beste groeit. Riet heeft slechts een kant met water nodig om te kunnen groeien en overleven. Nou als we iets genoeg hebben in Nederland is het natuurlijk water,dus groeien kan het hier als de beste. Maar niet elke riet soort is zomaar geschikt voor het dak dekken. Het beste riet wordt gehaald uit Friesland en Noord-Holland. Wanneer dit wordt geoogst kunnen er rieten daken van gemaakt worden.

 

Na een bepaalde tijd zal het dak dus vervangen moeten worden. Fijner riet zal dan ook minder lang meegaan en sowieso na een jaar of dertig vervangen moeten worden. Grover riet gaat over het algemeen zo’n veertig jaar mee en soms dus zelfs vijftig. Hierover zal de riet expert moeten oordelen. Toch kiezen mensen vaker voor fijner riet omdat het een mooier resultaat geeft. Het is in ieder geval beiden prima materiaal om een goed isolerend dak van te maken.

 

Als consument heb je erg veel keuze als het gaat om verschillende rietdekkers en soorten riet. De vakfederatie van rietdekkers houdt altijd alles goed in de gaten om de kwaliteit van het rietdekken te bestuderen en garanderen.

 

https://www.rietwerk.nl/