Red Services
Image default
Eten en drinken

Hoe lang duurt het om aardappelen te telen?

Aardappelen zijn een van de gemakkelijkste dingen om te telen. Het is je misschien zelfs opgevallen dat als je je aardappelen te lang in de kast laat staan… ze meer gaan groeien!

Ze hebben echt niet veel nodig en kunnen gedijen in de meest onverwachte omstandigheden. Het is dus geen verrassing dat veel mensen besluiten om ze expres te laten groeien.

Als u echter besluit uw eigen aardappelen te telen, is er een vraag waarop u het antwoord wilt hebben: hoe lang duurt het voordat ze groeien?

De waarheid is dat het afhangt van de soort aardappelen die je hebt geplant, aangezien verschillende soorten aardappelen verschillende groeitijden hebben. Over het algemeen zijn er drie hoofdsoorten aardappelen, dus we zullen deze categorieën doornemen en u de geschatte groeitijden geven:

Vroege variëteit aan aardappelen

Aardappelen in deze categorie hebben een kortere rijpingstijd en als algemene regel zijn ze volgroeid en klaar in minder dan 90 dagen! Het is een zeer goede aardappelsoort om te planten als je ergens koud woont, of als je een snelle doorlooptijd wilt.

Dit zijn enkele van de meest populaire aardappelen, en enkele van de specifieke soorten waarvan je misschien hebt gehoord, zijn King Harry-aardappelen, Caribe-aardappelen en Red Norland-aardappelen.

Verscheidenheid aan aardappelen in het middenseizoen

Aardappelen die onder deze categorie vallen, hebben vanaf het zaaien gemiddeld ongeveer 100 dagen nodig om volledig te rijpen. Ze zijn ideaal als je in een warmere regio woont en zijn zo’n beetje de standaard.

Late variëteit aan aardappelen

Aardappelen die onder de categorie late rassen vallen, hebben ongeveer 110 dagen nodig om te rijpen en zijn daarom degenen die het langst groeien.

Ze zijn ideaal voor warme klimaten, en omdat ze later in het seizoen gedijen, zijn ze geweldig om te bewaren tijdens de wintermaanden. Dit komt omdat ze na de oogst veel langer meegaan dan andere soorten aardappelen.

Wat is de beste maand om aardappelen te planten?

Net als de meeste andere groenten hebben aardappelen een periode van het seizoen waarin ze beter kunnen groeien en bloeien, en het is belangrijk om de beste maand te weten om aardappelen te planten, zodat u de best mogelijke resultaten kunt oogsten.

Bij aardappelen hangt het echt af van het specifieke type aardappel in kwestie. Vroege aardappelrassen moeten in het vroege voorjaar worden geplant en zullen zeer snel worden geoogst. Middenseizoen-aardappelrassen kunnen worden geplant in het midden van de lente tot het begin van de zomer.

En late aardappelrassen kunnen in het late zomerseizoen en de herfst worden geplant, zodat ze net voor de winter kunnen worden geoogst en lang kunnen worden bewaard.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat aardappelen over het algemeen koele weer groenten zijn en dat de meest ideale tijd om ze te planten in het vroege voorjaar is.