Red Services
Image default
Gezondheid

Het verschil tussen een hormoonspiraaltje en een koperspiraaltje.

Wanneer je een anticonceptiemiddel wilt gaan gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, kan het zijn dat je overweegt om voor een spiraaltje te kiezen. Een spiraaltje is een klein voorwerp dat in de baarmoeder van de vrouw wordt geplaatst. Een andere benaming van spiraaltje is IUD. Dit betekent Intrauterine Device, letterlijk vertaald als ‘in de baarmoeder’. Wanneer je een anticoncepiemiddel zoekt voor de lange termijn dan is een spiraaltje de beste en meest gekozen optie.

Wanneer je een spiraaltje wilt laten plaatsen kun je kiezen uit een koperspiraaltje of een hormoonspiraaltje.

Het koperspiraaltje

De naam zegt het eigenlijk al. Een koperspiraaltje bevat koper. Het ‘apparaatje’ heeft de vorm van een anker en daaromheen is koperdraad gedraaid. De koper zorgt voor een anticonceptieve werking door een zaadcel zodanig te veranderen dat het niet meer in staat is een eicel te bevruchten. Zo kan er geen bevruchting plaatsvinden. Wanneer er toch een bevruchting heeft plaatsgevonden, kan het koper een bevruchte eicel ook nog vernietigen. In tegenstelling tot het hormoonspiraaltje bevat een koperspiraaltje geen hormonen.

Het hormoonspiraaltje

Daar waar een koperspiraaltje koper afgeeft, geeft een hormoonspiraaltje hormonen af. Een hormoonspiraaltje bevat namelijk het hormoon levenorgestel. Dit hormoon vertraagt de groei van het baarmoederslijmvlies. Een anticonceptiepil heeft een soortgelijke werking waarbij ook dagelijks hormonen worden afgegeven. Het grootste verschil is dat je een anticonceptiepil dagelijks in moet nemen terwijl een hormoonspiraaltje eenmaal wordt ingebracht en vervolgens minstens 5 jaar lang haar werk doet. Op Anticonceptiemiddelen.info lees je meer over alle verschillende vormen van anticonceptie. 

Het inbrengen en verwijderen van een spiraaltje

Een spiraaltje wordt ingebracht door een huisarts, gynaecoloog of een verloskundige die daarvoor gecertificeerd is. Wanneer een koperspiraaltje of hormoonspiraaltje eenmaal is ingebracht wordt er na een paar werken meestal een cotrole gedaan om te kijken of het spiraaltje op de juiste plek zit. Wanneer deze goed is ingebracht zal het spiraaltje minstens 5 jaar haar werk doen. De werkduur van een spiraaltje is afhankelijk van je persoonlijke situatie en van het spiraaltje zelf. Een koperspiraaltje kan bijvoorbeeld wel 10 jaar meegaan. Uiteraard dient dit te worden overlegd met desbetreffende huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Wanneer je zwanger bent geweest, dien je minstens 10 weken te wachten voordat je een spiraaltje kunt laten plaatsen. Een spiraaltje kan het beste ook weer verwijderd worden door een huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Dit kan op elk gewenst moment. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een spiraaltje na een jaar al weer verwijdert wordt vanwege een kinderwens of omdat de vrouw teveel last heeft van de bijwerkingen.

Het is erg belangrijk dat je je voor die tijd goed laat informeren of de voordelen en nadelen van een spiraaltje. Op de website Anticonceptiemiddelen.info lees je meer informatie over het spiraaltje maar ook over andere vormen van anticonceptie.

http://www.anticonceptiemiddelen.info