Red Services
Image default
Industrie

Is een constante waterdruk richting je elektrische boiler belangrijk?

Is een constante waterdruk richting je elektrische boiler belangrijk?

Waterdruk is de kracht waarmee het water uit je kraan stroomt. Lekker belangrijk hoor ik je denken. Ik wil gewoon dat er water uit m’n kraan komt!

Maar, woon je in een flat, in een boerderij ver van de weg, of sta je op een camping? Dan is de kans zeer groot dat de waterdruk bij jou niet helemaal optimaal en gelijk is.  

 

Het waterleidingnetwerk in Nederland:

De waterdruk is hier overal gemiddeld 3 bar. Ook bij jou thuis komt dus in de meeste gevallen het water binnen met een waterdruk van 3 bar.

Alleen kan de waterdruk in huis niet overal 3 bar zijn. Het kan zo zijn dat in een woning met meerdere verdiepingen het op de hoger gelegen verdiepingen flink afgenomen is.
De waterdruk kan ook nog eens schommelen per verdieping. Als je bijvoorbeeld op de beneden verdieping veel water gebruikt.
Op de bovenste verdieping zal de druk dan minder zijn.

 

Door het plaatsen van een drukregelaar voorkom je deze drukschommelingen. 

 

De elektrische boiler:

Elke elektrische boiler heeft een maximale werkdruk. Deze werkdruk wordt aangegeven in bar of Mpa.
Dit is de druk die wordt opgebouwd in de elektrische boiler (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).

Iedere elektrische boiler (een gas boiler trouwens ook) moet volgens de Europese normen gedurende een korte periode een hoge druk aankunnen. 
Maar; een boiler die gedurende een lange periode een te hoge werkdruk (de druk in de boiler) heeft, kan defect raken.

Dat is de reden waarom de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger behoort te zijn dan de werkdruk die door de fabrikant opgegeven is. Als je op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zou zetten, dan gaat deze lekken en zal er in de boiler zeer veel kalk ontstaan. In zo’n inlaatcombinatie zit een zogenoemde terugslagklep. Deze terugslagklep zal ervoor zorgen dat het water niet weer terug kan lopen naar het waterleidingnetwerk. Daarbij is de inlaatcombinatie voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen indien de druk in de ketel te hoog wordt.

 

De Drukregelaar (drukreduceerventiel):

Dit is weer iets anders dan een inlaatcombinatie. Dit is een apparaat dat de druk regelt. Deze kan zo worden ingestelt, dat de druk achter het ventiel niet hoger wordt dan 3 bar. De perfecte oplossing dus als er in een gebouw drukverschillen zijn. De drukregelaar voorkomt schade en lekkage aan je boiler maar ook aan je wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.

Maar let op! De druk regelaar monteer je zo dicht mogelijk na de meter.
Op deze manier heeft het hele huis er baat bij.

Dit is de juiste volgorde van monteren;
watermeter – drukregelaar – inlaatcombinatie – boiler.

 

Bij Flatgebouwen:

Meestal is er in een flat op de benedenverdieping een pomp aanwezig (de hydrofoor). Deze pomp zal ervoor zorgen dat ook de bovenste verdieping nog voldoende waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus 7 bar zijn terwijl er op de bovenste verdieping nog maar 2 bar over is. Dit kan natuurlijk sterk wisselen per moment. Wanneer er veel water verbruikt wordt bijvoorbeeld. Je zou je vast voor kunnen stellen dat, als er op de onderste verdieping veel water gebruikt word, de bovenste verdieping weinig waterdruk meer heeft.

Dit is dus eenvoudig te verhelpen met drukregelaars die de druk in iedere woning of op een verdieping regelt.

 

 

Kijk voor verdere informatie over elektrische boilers en drukregelaars op de overzichtelijke website van elektrischeboiler.eu.

 

 

https://elektrischeboiler.eu/categorie/accessoires/service-onderdelen/