Red Services
Image default
Onderwijs

Een digitaal schoolbord in de klas

De laatste technologische ontwikkelingen heeft het mogelijk gemaakt dat er tegenwoordig op een compleet andere manier kan worden lesgegeven op d basisschool als ook het voortgezet onderwijs. Maar juist op de basisschool is er een enorme trend in audiovisuele apparatuur als ook de rol van de computer veel meer aanwezig. Er zijn momenteel zelfs trends die hier tegenin gaan en zonder al deze hulpmiddelen willen lesgeven. Dit alleen om aan te geven dat deze hulpmiddelen een enorm belangrijke rol spelen bij de kwaliteit van het lesgeven en ook de kennis van de leerkrachten die hier steeds beter mee bekend raakt. Een digibord voor school is dan een audio visueel hulpmiddel geworden die veel mogelijkheden heeft en wij graag in dit artikel nader toelichten.

Het ontstaan van het digitaal schoolbord

Al in 1992 is er door het bedrijf Smart Technologies een eerste versie van een digitaal schoolbord op de markt gebracht en werden smartboards genoemd. Het gebruik was vooral gericht op universiteiten vanwege de complexiteit van deze borden. Vanaf 2006 kwamen de eerste digiborden op de markt die ook door het basisonderwijs en voortgezet onderwijs gebruikt konden worden. Momenteel zijn de ontwikkelingen zo hard gegroeid dat het digibord niet meer is weg te denken uit het onderwijs.

De mogelijkheden voor het leren

Een standaard digibord bestaat uit het bord zelf in combinatie met een beamer en een PC. Het bord is niets meer dan een lichtgevoelig bord waar d.m.v. een lichtbron door een pc een beeld wordt gestuurd. Nadeel is dat dit niet interactief kan worden gemaakt en de docent alleen op het bord kan schrijven. Ook is de lichtbron vaak onvoldoende sterk en is verduistering in het klaslokaal noodzakelijk wanneer er een verkeerde lichtinval is. Een veel betere oplossing is dan wel een touchscreen waarbij de beamer ook niet meer noodzakelijk is aangezien deze is ingebouwd in het bord. De computerprogramma’s hebben voor dit type van digiborden veel meer mogelijkheden en de ontwikkeling gaat hier ook steeds verder in. Een erkende audiovisuele specialist als JFAD kan hier zeker goed in adviseren.