Red Services
Image default
Sport

Hoeveel voetbalshirt verkopen clubs per jaar?

Als je in een willekeurig land over strand loopt in de zomer, zie je ontzettend veel voetbalshirts voorbij komen. Clubs houden er zelfs rekening mee bij het aantrekken van grote spelers hoe dat zich gaat doorvoeren in de shirtverkoop. Er zijn zelfs geruchten geweest dat Juventus bij de aanschaf van Ronaldo binnen de kortste keren al een groot gedeelte van de transfersom had terugverdiend uit de shirtverkoop. Let op dit blijft een gerucht. Wel kunnen we met zekerheid stellen dat er een enorm aantal shirts worden verkocht bij de grote clubs. Maar hoeveel is dit precies?

Voetbalshirts

Voetbalshirts zijn van enorm grote commerciële waarde voor een voetbalclub. Een topclub kan al snel een inkomstenbron genereren van zo een 250 miljoen euro’s aan sponsorgeld. Alleen een grote sponsor zoals Nike legt al 150 miljoen per jaar in bij FC Barcelona om op het shirt te staan. De club haalt natuurlijk ook enorm veel inkomsten uit de verkopen van voetbalshirts. Een voetbalshirt kost al snel 90 of 100 euro. Je kan zelf wel bedenken tot in de hoeveel miljoenen het loopt per seizoen.

De verkopen van een shirt zijn natuurlijk ook afhankelijk van de prestaties die een bepaalde club dat seizoen levert. De echte fans zullen elk jaar wel het nieuwe shirtje kopen in de fanshop, maar ik kan me ook voorstellen dat Ajax na het goede seizoen in de Champions League meer shirtjes heeft verkocht dan in andere seizoenen. Dit komt door een gevoel van trots, wat bij een voetbalsupporters altijd heel erg leeft.

Hoeveel shirts worden er verkocht?

Na de aanschaf van Ronaldo door Juventus heeft de club in slechts 24 uur 520.000 voetbalshirts verkocht met de Ronaldo bedrukking volgens Yahoo italië. Uiteraard is dit een extreem geval met misschien wel de meest populaire speler die een overstap maakt naar een andere topclub in de wereld. Maar dit geeft wel de impact aan van voetbalshirtjes in de wereld. Als we naar cijfers kijken van de afgelopen jaren zien we dat Manchester United nog steeds enorme supportersschare achter zich heeft. De namen op de rug die het vaakst tegenkomen zijn Messi en Cristiano Ronaldo, de twee populairste voetballers van dit moment. Over de daadwerkelijke aantallen kunnen we eigenlijk niet heel veel zinnigs zeggen. Wel weten we dat dit in de grote getallen loopt. Wel lopen er natuurlijk ook enorm veel mensen in de neppe shirts die bijvoorbeeld op vakantie op een plaatselijke markt gekocht zijn. Hier verdienen de grote clubs dan weer niks aan.