Red Services
Image default
Woning en Tuin

Het belang van verticuteren

Een stralend zonnetje en een prachtig groen gazon. Wie wil dat nou niet? Gras is een mooie invulling van je tuin, maar het heeft ook onderhoud nodig. Vooral in het voor- en najaar. Naast maaien zal het gras ook geverticuteerd moeten worden.

Maaien

Het gras maaien is van groot belang. Gras heeft namelijk zon nodig om te groeien. Wordt het gras te lang? Dan laat het minder licht door. Door te maaien krijgen ook de kleinere sprietjes de kans om sterker te worden. Ook andere gewassen zoals mos en onkruid krijgen ook nog eens minder de kans om te groeien. Siergras mag op drie centimeter gemaaid worden. Dit is voldoende om sterk te blijven. Gras waar veel op gelopen wordt mag op vier centimeter gemaaid worden. Zo blijft het sterk genoeg en beschermd.

Verticuteren

Met maaien alleen kom je er niet, het gras zal ook geverticuteerd moeten worden. Verticuteren is het verwijderen van mos en het doorsnijden van wortels onder de grond. Dit heeft hetzelfde doel als maaien: het gazon luchtig houden en zorgen dat er licht bij komt. Verticuteren doe je meestal in de maand maart en augustus.

Hoe verticuteer je?

Om te verticuteren heb je een verticuteerhark nodig. Dit is een brede hark met dikke ijzeren vlakken. Deze haal je door het gras en de grond heen. Dat lijkt simpel, maar het is fysiek zwaar werk. Heb je een groot gazon? Dan kan het verstandig zijn om een verticuteermachine van Tielbürger aan te schaffen. Dit is een investering, maar de moeite waard.

Wanneer het gazon geverticuteerd is, kun het mos uit het gazon geharkt worden met een gewone bladhark. Het gazon ziet er dan wat gehavend uit, maar dit wordt vanzelf weer mooi. Het gras kan ook direct bemest worden om een optimaal effect te krijgen.