Red Services
Image default
Woning en Tuin

Planningstips voor de aanleg van een oprit

Het aanleggen van een oprit is meestel een van de laatste werken die je na een nieuwbouw of renovatie doet. Toch is deze daarom niet minder belangrijk. Een mooie oprit draagt bij aan de uitstraling van je woning. Daarom stop je best genoeg tijd in de voorbereiding en planning. 

Zaken om rekening mee te houden

  • Ontwerp. Alles begint met een goed opritontwerp. Die hoeft niet compleet recht te zijn. Misschien zijn bochten en rondingen wel leuk om het ontwerp een creatieve toets te geven. Let er in ieder geval op dat een vlotte doorstroom mogelijk is.
  • Draagkracht. Vaak komt er een zware belasting op de oprit, bijvoorbeeld wanneer je een camper parkeet. De draagkracht is afhankelijk van het type funderingen en de gebruikte materialen.
  • Materialen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je oprit te bekleden: klinkers, kasseien, grind, dolomiet… Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, kosten en onderhoudsvereisten.
  • Afwatering. Voorkom plassen op je oprit door een goede afwatering te voorzien. Een regenwaterafvoer, met bijvoorbeeld rioolgoten, kan ook geen kwaad.
  • Verlichting. In het donker is het dikwijls moeilijk om de oprit op en af te manouvreren. Installeer verlichting over de volledige lengte. Dat kunnen bijvoorbeeld tuinpaaltjes met een richtbare spot zijn. 
  • Ecologie. Wil je een ‘groene’ oprit, dan zijn grastegels een goed idee. Hiertussen kan gras groeien. Dat is goed voor het milieu en de waterhuishouding. 

Prijzen

De prijzen voor de aanleg van een oprit liggen ver uit elkaar. Dat komt omdat er veel factoren meespelen. Ga je alles uitbesteden of zelf de handen uit de mouwen steken? Zo kan je veel geld uitsparen. De oprit uitgraven is iets wat je eenvoudig zelf doet. Al wat je moet doen is een paar vrienden optrommelen en een puinbak huren. Voor grotere oppervlaktes kan je best een minigraver huren. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen de prijzen van materialen. Een oprit in dolomiet is veel goedkoper dan eentje met natuursteen klinkers. Andere extra’s, zoals goten, verlichting en omrandingen zullen ook de prijs beinvloeden. Maak dus eerst een lijstje van je wensen en stap hiermee naar verschillende tuinaannemers. 

FAQ

Hoe breed moet mijn oprit zijn? 

De gemiddelde auto is 2,30 breed. Tel hier nog wat extra ruimte bij op om de deuren te openen, en de minimumbreedte van een oprit ligt rond de 3 meter. 

Heb je een vergunning nodig voor een oprit?

Het aanleggen van verharde constructies, zoals opritten, is meestal vergunningsplichtig. Vraag meer informatie bij de gemeente.

Wat is de goedkoopste verharding?

Een van de goedkoopste en meest eenvoudige manieren om een oprit te verharden is met grind of split.

Welke oprit is waterdoorlatend?

Een oprit met steentjes (grind, dolomiet…) is steeds waterdoorlatend. Dat geldt ook voor grasdallen. Je kan ook voor tegels, kasseien en klinkers met waterdoorlatende voegen kiezen.