Red Services
Image default
Zakelijke dienstverlening

10 veelgemaakte fouten bij het inrichten van een ERP implementatie.

Een ERP implementatie kan een complex en gecompliceerd proces zijn. Zeker wanneer je nog niet precies weet waar je naartoe wil of gaat. Veel bedrijven maken hierdoor gemakkelijk vermijdbare fouten bij het inrichten van hun ERP systeem. De vermijdbare fouten ontstaan doordat ze niet goed voor ogen hebben wat de basisprincipes zijn en daarnaast verkeerde verwachtingen hebben over de kosten en benodigde tijd.

Veelgemaakte fouten vermijden

Om ervoor te zorgen dat een ERP implementatie een succes wordt, is het belangrijk om de veelgemaakte fouten te vermijden. Daarom hierbij de tien meest gemaakte fouten bij het implementeren van een ERP systeem.  

 

1. Geen helder doel vaststellen

Het is belangrijk om een helder doel voor de ERP implementatie te hebben. Als er geen duidelijk beeld is over wat er bereikt moet worden, zal het veel langer duren om het systeem effectief te implementeren.

 

2. Geen veranderingsmanagement

Veranderingen kunnen een belangrijk onderdeel zijn van ERP implementatie. Als er geen veranderingsmanagement is, kan een veranderingen niet goed beheerst worden en ontstaan er problemen

 

3. Geen adequate training

Het is belangrijk dat de gebruikers de juiste training krijgen om het systeem goed te begrijpen en te gebruiken. Als er geen tijd besteedt wordt aan het trainen van de gebruikers, is de kans groot dat ze niet optimaal gebruik kunnen maken van het systeem.

 

4. Geen flexibel systeem

Als er een ERP systeem geïmplementeerd wordt, moet ervoor gezorgd worden dat deze flexibel genoeg is om aan de bedrijfsbehoeften te voldoen. Als het systeem niet flexibel genoeg is kan dit in de toekomst, wanneer er wijzigingen aangebracht moeten worden, voor problemen zorgen.

 

5. Geen planning

Een goede planning is essentieel voor een succesvolle ERP implementatie. Als er geen goede planning is gemaakt, kan het proces langer duren dan verwacht en kunnen er problemen (en teleurstellingen) ontstaan. 

 

6. Geen goede communicatie

Een goede communicatie is essentieel bij het inrichten van een ERP implementatie. Zonder goede communicatie tussen de verschillende afdelingen, zullen wensen en eisen vergeten of overgeslagen worden. Het ERP systeem voldoet dan niet aan iedereens wensen en eisen. 

 

7. Geen procesbeheer

Het is belangrijk dat u een goed procesbeheer heeft om ervoor te zorgen dat alle processen soepel verlopen. Als u geen procesbeheer heeft, kan het proces langer duren dan verwacht of kunnen er fouten ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden. 

 

8. Geen risicomanagement

Risico’s zijn een onvermijdelijk onderdeel van elke ERP implementatie. Risicomanagement is daarom essentieel. Zorg ten alle tijden dat hier iemand verantwoordelijk voor is. 

 

9. Geen goede verwachtingen

Veel bedrijven hebben verkeerde verwachtingen over de kosten en tijd die nodig zijn om een ERP systeem te implementeren. Zonder goede verwachtingen kunnen belangrijke punten over het hoofd gezien worden of blijkt het beoogde resultaat niet mogelijk of haalbaar. 

 

10. Geen ondersteuning

Zonder ondersteuning voor het ERP systeem, kunnen er problemen ontstaan. Zorg ervoor dat er een goede ondersteuning is, zodat het systeem optimaal presteert. Zowel op gebied van medewerkers als op technisch gebied. 

 

Het is belangrijk om deze veelgemaakte fouten bij het inrichten van een ERP implementatie te vermijden. Door het voorkomen van deze fouten is het succesvol implementeren van een ERP systeem al een stapje dichterbij.

 

https://www.axians.nl/kennisbank/erp-implementatie/