Red Services
Image default
Aanbiedingen

Waarom goede voeding essentieel is voor de gezondheid van paarden

Paarden zijn prachtige dieren, en net als wij hebben ze goede voeding en verzorging nodig om gezond te blijven. De gezondheid van een paard is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van zijn voeding en er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de verzorging van de voedingsbehoeften van een paard. Dit omvat het uitvoeren van een voederanalyse om ervoor te zorgen dat je paard de juiste vitaminen en mineralen in zijn voeding krijgt. 

 

Het belang van voederanalyse 

Ruwvoeranalyse evalueert het gehalte aan voedingsstoffen in hooi of weiland, die essentiële onderdelen zijn van het dieet van een paard. Een ruwvoeranalyse van Dumea Agroadvies kan bepalen welke voedingsstoffen aanwezig zijn in het hooi of de weide en hoeveel van elke voedingsstof aanwezig is. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om een ideaal dieet voor uw paard samen te stellen op basis van zijn individuele voedingsbehoeften.

 

Een voederanalyse moet ook een controle bevatten op verontreiniging zoals onkruid, schimmel of andere gifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor je paard als ze worden opgenomen. Onkruid, zoals schurft, distels, dok en scheerling kunnen allemaal giftig zijn voor paarden als ze het in grote hoeveelheden eten. Schimmels zoals Aspergillus fumigatus kunnen ook longinfecties veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden ingeademd tijdens het grazen. Door een grondige voederanalyse uit te voeren voordat je paarden hooi geeft of weidt, kun je ervoor zorgen dat je dieren alleen veilig en voedzaam voedsel krijgen. 

 

Voordelen van goede voeding 

De juiste voeding van je paarden heeft veel meer voordelen dan alleen het vermijden van mogelijke verontreinigingen. Goede voeding helpt ervoor te zorgen dat paarden hun hele leven lang optimaal gezond blijven door ze te voorzien van de nodige vitaminen en mineralen om sterke botten en spieren te kweken, een gezonde huid en vacht te ontwikkelen, hun immuunsysteem te stimuleren, de spijsvertering te reguleren en hun energieniveau op peil te houden. Bovendien helpt goede voeding ook het risico te verminderen van bepaalde ziekten zoals koliek of hoefbevangenheid als gevolg van slechte voederkwaliteit of overvoeding van specifieke soorten voer. Tot slot helpt goede voeding je paarden gelukkig en tevreden te houden, omdat ze minder last hebben van spijsverteringsproblemen of gewichtstoename door ongezonde eetgewoonten. 

 

Goede voeding is essentieel voor de algehele gezondheid van elk levend wezen – en paarden zijn daarop geen uitzondering! Door een grondige voederanalyse uit te voeren voordat je je paarden hooi of weidegang geeft, kun je ervoor zorgen dat ze de juiste hoeveelheid belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgen en tegelijkertijd potentieel schadelijke verontreinigingen zoals onkruid of schimmels in hun voedselbronnen vermijden. En als het erop aankomt, maken gezonde paarden gelukkige eigenaren! Vergeet dus niet ervoor te zorgen dat jouw paarden de uitgebalanceerde voeding krijgen die ze nodig hebben!