Red Services
Image default
Dienstverlening

Alles wat u altijd al wilde weten over het verwijderen van vogelnesten

Er zijn veel wetten die verstoring van de meeste actieve vogelnesten voorkomen, maar een paar invasieve soorten hebben niet dezelfde bescherming die andere soorten hebben, en daarom kunt u in de meeste delen van het land verwijderen, verplaatsen of verwijderen van de nesten.

Leuk, maar houd alsjeblieft geen vogelnesten met blote handen vast!

De absoluut belangrijkste stap bij het verwijderen of verplaatsen van een nest is om absoluut zeker te zijn van de vogelsoort waarmee je te maken hebt. De soorten die niet worden beschermd door de Trekvogelwet zijn wilde duiven, spreeuwen en huismussen. Wachten tot deze vogels het nest verlaten is vaak zinloos, aangezien alle drie deze soorten hun nest meerdere keren per jaar hergebruiken, en met elk broedsel een hoger risico op overdracht van ziekten en ander ongedierte zoals vogelmijten met zich meebrengt.

Als je probeert de vogelsoort te identificeren, volgen hier enkele tips over het uiterlijk van het nest en mogelijke eieren erin.

Duivennesten

Een wirwar van grasstengels, dennennaalden, twijgen en ander puin lijkt op een warboel. Omdat een nest het hele jaar door gebruikt wordt, zal het meer uitwerpselen en veren gaan verzamelen. Duiven halen geen uitwerpselen uit hun nest; in plaats daarvan lieten ze ze accumuleren om de structuur van het nest in de loop van het jaar te versterken. Vaak zullen er een of twee middelgrote witte eieren zijn als het nest actief is. Heb je dus een duivennest op het balkon of in de goot van je woning? Neem dan snel contact op met een professioneel bedrijf om dit op te lossen.

Huismusnest

Huismusnesten zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze altijd een koepel hebben -vormige bedekking, en net als de duif zullen nesten binnenin uitwerpselen en veren hebben. In de meeste gevallen zijn de veren in de neststructuur ingebouwd, samen met ander afval dat de huismus in de buurt kan vinden, waardoor het nest op afval lijkt. Omdat dit kleine vogels zijn, zullen ze vaak proberen nestkastjes over te nemen van andere kleine vogels zoals de oosterse sialia. De eieren lijken op kleine ronde stenen, want ze zijn bruin en wit gespikkeld.

Spreeuwnest

Het spreeuwennest wordt vaak ontdekt in vogelhuisjes, omdat ze het liefst in holen en holtes nestelen bomen, maar ze kunnen ook gaten in gebouwen gebruiken, inclusief bewoonde huizen. Ze kunnen erg agressief zijn bij het verdedigen van hun nestplaatsen tegen potentiële roofdieren, waaronder mensen, dus wees op uw hoede als u denkt dat u een spreeuwennest op uw hand heeft.

De spreeuw staat bekend als holtenest, waardoor hij in staat is zijn eigen nest te bouwen; ze zullen echter ook het nest van een andere vogel overnemen, ze verdrijven en soms de eieren van de andere vogel vernietigen in het proces. Spreeuwen gebruiken elk materiaal dat in de buurt is, dus afhankelijk van de locatie kan het nest een verscheidenheid aan materialen bevatten. Je kunt het herkennen aan de grotere stapels materialen aan de voorkant van het nest, het dichtst bij het ingangspunt, met een inkeping voor eieren helemaal achterin het nest. De spreeuweieren lijken erg op die van een roodborstje, het verschil is dat een spreeuwenei iets kleiner is en iets donkerder blauw.

Hoe een vogelnest te verplaatsen

Als u het nest niet wilt weggooien en alleen wilt verplaatsen, maar er zijn toch eieren in het nest, wordt sterk aanbevolen dat een professional wordt ingeschakeld. Als de juiste voorzorgsmaatregelen niet worden genomen, keert een vogel vaak niet terug naar het nest en bouwt hij gewoon een andere op zijn plaats. De eieren worden achtergelaten en het zorgt voor een ongelukkig gezicht voor iedereen die het vervolgens tegenkomt.

  • Als er geen eieren in het nest zijn, kan worden geprobeerd het nest te verplaatsen. De beste manier om dit te doen is door een hangende plantenbak en mand te kopen, zoals in het voorbeeld hierboven, en de onderstaande stappen te volgen.

  • Voordat je het nest verplaatst, wil je het dragen van beschermende kleding, stevige handschoenen en een PBM-masker zijn verplicht, aangezien verstoorde vogelpoep een grote kans heeft om op grote schaal door de lucht te worden verspreid en een aantal ziekten kan overbrengen.

  • Vermijd het uiterlijk van het nest te veel aan te raken of te verstoren en plaats de mand zo dicht mogelijk bij het nest.

  • Til het nest voorzichtig en voorzichtig op van de huidige locatie en plaats het onmiddellijk in de mand.

  • Eenmaal in de mand, gebruik een lange paal met een haak om de mand te pakken en verplaats de hele mand met het nest erin naar een nabijgelegen tak ver genoeg verwijderd van gebouwen, constructies of iets anders dat ze kunnen beschadigen.

 

https://www.zonnepanelenvogelvrij.nl/