Red Services
Image default
Eten en drinken

Wat heb je allemaal nodig om zelf jam te kunnen maken?

Een leuke hobby om thuis uit te voeren is het zelf maken van jam. Je kan met allemaal verschillende soorten fruit je eigen jam makkelijk en enorm lekker maken. Hoe pak je dit aan? Wat heb je allemaal nodig? Waar moet je op letten? Dit zijn vragen die verder in dit artikel worden beantwoord, dus lees zeker verder.

Het begin

Je begint bij het uitzoeken naar welke jam je eigenlijk wilt maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit aardbeienjam, bosbessenjam en abrikozenjam. Naast deze drie populaire smaken zijn er nog veel meer mooie smaken om te maken. Als je voor jezelf weet welke jam je wilt maken, dan is het belangrijk om het fruit in huis te halen. Let bij het uitkiezen van de jam op de kwaliteit van het fruit. Dus kijk of het fruit niet is beschimmeld of dat het fruit nog niet helemaal rijp is. Wees hier dus heel nauwkeurig in.

Materialen  

Naast het uitkiezen van het fruit heb je ook andere materialen nodig om de jam te kunnen maken. Je hebt namelijk een grote pan nodig, het liefste ook een hoge pan. Het is fijn om een hoge pan aan te schaffen, omdat dit het spetteren buiten de pan moet voorkomen. Naast de pan is het ook handig om geleisuiker of citroensap te kopen. Geleisuiker en citroensap kunnen namelijk helpen bij het dikker maken van de jam. Als laatste heb je ook nog jampotten nodig om de jam in te doen. Jampotten zijn van glas en ideaal om de jam langere tijd in te bewaren. Het is wel belangrijk om deze potjes van te voren goed schoon te maken.

Het dikker maken van de jam

Om de jam dikker te maken is eerder al besproken om citroensap of geleisuiker toe te voegen. Deze twee producten zijn een vervanger van het zogenaamde pectine dat normaal in fruit zit. In fruitsoorten zit genoeg pectine om de jam lekker dik te maken, maar er zijn ook fruitsoorten waar de hoeveelheid pectine tegenvalt. Voor deze soorten is het handig om citroensap of geleisuiker toe te voegen. Fruitsoorten met weinig pectine zijn bijvoorbeeld aardbijen en perziken.

Jam in de pot? Vergeet dit niet

Als je de gemaakte jam in de potjes wilt doen is het handig om nog even hierop te letten. Het is namelijk beter om de pasgevulde jampot om te draaien en ondersteboven neer te zetten op het aanrecht of andere plek. Dit doe je ongeveer vijf minuten en dan kan je de pot weer normaal neerzetten. Waarom? Nou het is namelijk zo dat het te maken heeft met de zuurstof en de bacteriën daarin. Met het ondersteboven zetten van de hete jam zorg je ervoor dat de bacteriën in de zuurstof onschadelijk worden gemaakt.

Jam bewaren

Gelukkig is het zo dat jam onbeperkt houdbaar is door de vele suikers in de jam. Hoe meer suiker hoe langer de jam houdbaar is. Verder is het ook handig om de jam op donkere plaatsen neer te zetten en kleine porties op te slaan in de vriezer.