Red Services
Image default
Gezondheid

Kerst door de jaren heen

Tegenwoordig is het een bekend fenomeen; de kerst sweater. Ze zijn ondertussen niet meer weg te denken uit ons beeld bij kerst. Wanneer je geen zin heb je chique op te doffen, heb je ook nog de comfortabele optie van de ‘ugly christmas sweater’ Toch was dit niet altijd onderdeel van het kerstfeest. 

 

Het kerstfeest heeft namelijk een lange traditie. Het begon ooit allemaal bij een feest van de heidense Germanen, in het tegenwoordige Duitsland, Nederland en Denemarken. In de herfst vierden deze volkeren het feit dat de zon op zijn verste punt stond, de winterzonnewende. Zij vierden dit met grote vuren, slachtten geiten en namen de overblijfselen van planten mee naar binnen, om het leven in de plant te behouden. 

 

De Romeinen waren het niet eens met dit heidense feest, maar wisten dat het afpakken tot rellen zou leiden. Daarom besloten ze het feest niet weg te nemen, maar aan te passen. Voortaan zal de geboorte van Jezus gevierd worden op de dagen van het winterzonnewendefeest. 

 

Deze traditie is tot de dag van vandaag volgehouden. In de duizend jaar na deze gebeurtenis, werd het kerstfeest een steeds christelijkere gebeurtenis. Het ging steeds minder om de viering van de winter draaien, en steeds meer om de kerk. Speciale kerstmissen werden ingevoerd in de kerk, en steeds meer tijd werd besteed in de kerk.

 

Dit was zo tot de 20e eeuw. Doordat er steeds minder mensen in het christendom begonnen te geloven, werd de rol van de kerk steeds minder belangrijk voor de kerstvierders. Familie, eten en gezelligheid ging hierin steeds meer centraal staan. Niet langer hoefde men er dus nog op en top uit te zien met kerst, het dragen van een kersttrui werd steeds normaler gevonden. Hierdoor werd de business van kersttrui steeds meer een booming business, waardoor het zich kon ontwikkelen tot een echte trend. 

https://www.uglyxmas.be/be_nl/