Red Services
Image default
Winkelen

Het paarden hoofdstel en de verschillende onderdelen

Hoofstellen voor paard & pony algemeen

 

 

Voor het paardrijden heb je heel veel zaken nodig. Een daarvan is het hoofdstel. Het hoofdstel is een van de belangrijkste onderdelen om te gaan rijden omdat dit onderdeel een stuk controle geeft. Tijdens het paardrijden word via het hoofdstel, de teugels en het bit druk, hulpen corectie en beloning uitgeoefend en hiermee valt het paard te sturen, te remmen en te verzamelen. Er zijn allerlei soorten hoofdstellen die gebruikt worden voor verschillende disciplines van het rijden. Bij dressuur bijvoorbeeld gebruik je meestal een stang of een trenshoofdstel. Bij het springen daar in tegen veelal een mexicaans hoofdstel met een speciale mexicaanse neusriem. De neusriem van het hoofdstel zorgt ervoor dat het paard niet onder het bit uit kan en hiermee te corrigeren is. Een hoofdstel kan een hoge neusriem hebben maar ook een lage neusriem. Een hoofdstel met een lage neusriem zorgt ervoor dat het bit stiller in de mond van het paard ligt. Hierdoor krijgt het paard een betere aanleuning.

 

Overige producten voor het paard> Paardenbenodigheden

 

Uit welke onderdelen bestaat een hoofdstel?

Via onderstaande link vind je een uitgebreide uitleg over de diverse onderdelen van het hoofdstel en waar de onderdelen voor dienen. Ook vind je hier een video over het in elkaar zetten van een hoofdstel en hoe je deze goed kunt onderhouden met zeep en ledervet.

Het hoofdstel bestaat uit de volgende onderdelen

 1. –          Teugels
 2. –          Kopstuk
 3. –          Keelriem
 4. –          Bakstuk
 5. –          Bit
 6. –          Sperriem
 7. –          Neusriem
 8. –          Frontriem

Er ziojn verschillende soorten hoofdstellen zoals:

 • –          Engels hoofdstel
 • –          Stang en trens hoofdstel
 • –          Mexicaans hoofdstel
 • –          Western hoofdstel
 • –          Kieffer Hoofdstellen
 • –          Endurance hoofdstel
 • –          Bitloos hoofdstel

 

Lees de uitgebreide informatie over hoofdstellen voor paard en pony en een ruim assortiment van prachtige lederen hoofdstellen welke je voordelig kunt kopen.

https://123ruitersport.nl/paard/hoofdstellen.html