Red Services
Image default
Zakelijk

Checklist nieuwe werkplek in Coronatijden

Ondanks dat de zwaarste maatregelen nu een einddatum hebben zien steeds meer mensen in dat thuiswerken ook in de toekomst een belangrijke rol in het arbeidswezen zal vervullen. Om productief te zijn is het essentieel om een goede en ergonomisch verantwoorde werkplek te hebben. In dit artikel laat ik je zien op welke zaken je moet letten bij het inrichten van je werkplek in Coronatijden.

Desinfectie gel/middel

Bij binnenkomst dient iedereen zijn of haar handen te desinfecteren met ontsmettende gel of ander middel. Zorg ervoor dat iedereen zonder na te denken kan zien dat dit verplicht is. Bijvoorbeeld door een notificatie op de deur te plaatsen en de desinfecterende gel direct achter de deur te plaatsen. Ook tijdens het opbouwen van je nieuwe kantoor is het belangrijk om een gezonde omgeving te houden. Werkt iemand niet mee? Attendeer ze erop dat desinfecteren essentieel is voor een gezonde werkplek

Gezonde werkhouding en materialen

Zowel voor, tijdens en na coronatijden is een gezonde werkhouding essentieel voor een gezond werkleven. In oude stoelen en aan oude bureaus zit je gewoon niet lekker en dit kan zich vertalen in verschillende lichamelijke klachten. Hierbij kan je denken aan rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Een verstelbaar bureauen ergonomische bureaustoelen zijn een must in een modern kantoor. Ook als je budget beperkt is kan deze items prima online kopen.

Zonwering en verlichting aanbrengen

Het hele jaar door moeten jij en je collega’s genoeg natuurlijk daglicht opvangen. Dus ook in de winter. In de donkere maanden is het al lastig genoeg om genoeg daglicht op te vangen als je vaak buiten komt, laat staan als je de hele dag op kantoor werkt. Om je biologische klok een beetje te helpen is het raadzaam om in de winter zo dicht mogelijk bij het raam te zitten. Hoewel ramen de meeste UV stralen wel tegenhouden helpt het daglicht toch om je biologische klok op gang te houden. 

Planten, bloemen en ander groen

Planten en bloemen bepalen de sfeer op kantoor grotendeels. Daarnaast zijn planten zeer gezond voor iedereen die er niet allergisch voor is. Planten zuiveren onreine lucht en stoten frisse lucht weer uit in de ruimte. 

Deur open of dicht?

Veel bedrijven hanteren een open door policy. Dit wil zeggen dat iedereen uit het hele bedrijf op elk moment binnen kan lopen. Hoewel dit een prettig idee lijkt kan het in sommige functies juist beperkend werken. Vooral functies waarbij men lange tijd geconcentreerd moet werken is het onpraktisch om een open door policy te hanteren. Overweeg bij de inrichting van je nieuwe kantoor ook eens om dit soort regels te herzien. Het zou zomaar kunnen dat je productiviteit verhoogt door grenzen te stellen.

Kunst en andere decoraties

De juiste kunst kan jou en je collega’s motiveren en dan hebben we het niet over motivational posters met daarop uitgekauwde uitspraken zoals “Work hard, be nice to people”. Goede kunst is aanwezig zonder af te leiden van je werk. Denk hierbij aan een landschap of een schilderij van de zee. Laat je persoonlijke smaak hierin meewegen, je moet de kunst immers dagelijks bekijken.