Red Services
Image default
Zakelijk

Zadelkruk voor in de Zorg, Onderwijs, Kantoor, MKB

Zadelkruk, de oplossing voor veel rugklachten

Onderzoek wijst uit dat ongeveer 80 procent van alle Nederlanders ouder dan 18 jaar wel eens rugklachten heeft. Vaak gaat het hier over zogenaamde aspecifieke klachten. Dit betekent dat de rugpijn geen duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft. Vaak zijn verrekingen van spieren of banden de oorzaak.

Algemene oorzaken van rugpijn kunnen zijn:

– Overgewicht

– Slecht matras

– Verkeerde houding (bij zowel zitten als lopen)

– Onvoldoende beweging

– Langdurige stress

– Veel zitten

– Zwaar lichamelijk werk

In onderstaand artikel wordt beschreven hoe je binnen bepaalde beroepsgroepen rugpijn vaak kunt voorkomen en wat je er aan kunt doen als je er last van hebt.

Zadelkruk in de Zorg en ziekenhuis

Als je werkzaam bent in de gezondheidszorg (ziekenhuis) wordt je rug vaak zwaar belast. Zo’n 60% van de zorgverleners hebben last van de rug. Dat is bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Er zijn dan ook voor artsen en verpleegkundigen duidelijke regels en adviezen om rugklachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Belangrijkste oorzaken:

– Zwaar tillen

– Verkeerde houding

– Stress

Er wordt dan ook terecht veel aandacht besteed aan advies en hulpmiddelen om rugklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Eén van de hulpmiddelen zou een zadelkruk kunnen zijn. Chirurgen gebruiken deze kruk op wielen bijvoorbeeld tijdens langdurige operaties. Ook verpleegkundigen maken tijdens hun dagelijkse werkzaamheden regelmatig gebruik van een zadelkruk.

Zadelkruk in het onderwijs

Het algemene beeld is dat leerkrachten vooral psychisch veel belast worden. De verzuimcijfers laten echter iets anders zien. Fysieke belasting is oorzaak nummer één bij ziekmelding. Het blijkt dat vooral tillen en dragen de reden voor verzuim in de onderbouw is. Beeldschermwerk, veelvuldig en in ongunstige houdingen staan zijn de meest voorkomende fysieke klachten in de bovenbouw en voorgezet onderwijs.

Steeds meer leerkrachten gebruiken dan ook een zadelkruk als zit-stahulp en voorkomen hiermee lange en vaak ongunstige werkhoudingen. Het afwisselend staan, zitten en pauzeren zorgen er voor dat de spieren voldoende rust krijgen om te herstellen.

Zadelkruk op kantoor

Nog nooit waren er zoveel kantoormedewerkers met rugklachten als nu. Op zich niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat men door de digitalisering van de maatschappy steeds vaker en langer achter een beeldscherm zit. Beeldschermwerk leidt tot een specifieke vorm van fysieke belasting, namelijk langdurige statische belasting en repeterende belasting met een zeer lage krachtuitoefening. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten waaronder rugklachten ontstaan.

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen krijgt de kantoormedewerker steeds vaker de beschikking over allerlei ergonomische hulpmiddelen waarvan een zadelkruk (zadelstoel) een zeer belangrijke steun is om tijdens de werkzaamheden op een juiste en gezonde manier te zitten.

Zadelkruk in het MKB

In het MKB zijn er vele voorbeelden te bedenken waarbij een zadelkruk een welkom hulpmiddel is om op een ergonomisch verantwoorde wijze te zitten op de werkvloer. Als voorbeeld nemen we de kappers. Kappers krijgen boven gemiddeld veel last van hun rug. De hele dag rechtstaan en kleine pasjes zetten rond de stoel van de klant veroorzaken een aanzienlijke belasting van de onderrug. Ook hier is sprake van repetitieve asymmetrische bewegingen waardoor er problemen kunnen ontstaan aan armen, schouders en ellebogen. Nog meer dan bij een leerkracht is het voor een kapper essentieel om een zadelkruk te gebruiken als zit-stahulp. Het regelmatig veranderen van houding (staan/zitten) in combinatie met voldoende pauzeren moeten lichamelijke klachten voorkomen.

Zadelkruk thuis

Niet alleen op je werk, maar ook thuis kun je rugklachten oplopen. Verkeerd tillen, ver reiken, of vooroverstaan en niet goed of te lang zitten (denk hierbij aan langdurig TV kijken of gamen achter de computer) zijn veel genoemde oorzaken. Om onnodige rugpijn te voorkomen kun je tijdens het gamen gaan zitten op een zadelkruk. Deze zorgt voor een actieve en natuurlijke zit waardoor de bekken automatisch in de juiste stand komen te staan en doorbloeding naar de benen gegarandeert is.

Zadelkruk kopen

Een zadelkruk moet aan verschillende eisen voldoen en passen bij jouw lichaamslengte en werkomstandigheden. Laat je daarom voor aankoop van een zadelkruk eerst goed adviseren door de specialist.

Tabouret Benelux verkoopt al jaren de beste zadelkrukken tegen de scherpste prijs. Wij werken veel samen met bovengenoemde beroepsgroepen en adviseren u graag. Koop nu uw zadelkruk voordelig online met twee jaar garantie!

Tabouret Benelux maakt kwaliteit betaalbaar!

http://www.tabouretbenelux.com/