Red Services
Image default
Aanbiedingen

Hoe werkt een dazenval?

Hoe werkt een dazenval?

Een dazenval is een doeltreffend hulpmiddel om dazen te vangen en zo de overlast en ongemakken die deze bloedzuigende insecten veroorzaken, te verminderen. Het werkingsprincipe van een dazenval is gebaseerd op het natuurlijke gedrag van dazen en hun aantrekking tot bewegende objecten en warmtebronnen.

De visuele aantrekking

Een dazenval maakt gebruik van visuele aantrekking om de dazen te lokken. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een grote, zwarte bal die aan een ketting hangt. Dazen worden aangetrokken door de donkere kleur van de bal, omdat ze denken dat het een groot dier is waarop ze kunnen landen om bloed te zuigen.

De warmtebron

Naast de visuele aantrekking maken sommige dazenval ook gebruik van een warmtebron om de aantrekkingskracht te vergroten. Dit kan een zwart oppervlak zijn dat de warmte van de zon absorbeert en uitstraalt, waardoor het lijkt alsof er een warmbloedig dier in de buurt is. Dazen zijn van nature aangetrokken tot warmte, omdat ze op zoek zijn naar een bloedmaaltijd.

Het vangmechanisme

Wanneer dazen naar de val worden gelokt, proberen ze op de bal te landen om hun bloedmaaltijd te krijgen. Maar zodra ze de bal aanraken, reageren ze op de veranderde textuur en raken ze verward. Ze beginnen rond de bal te cirkelen, op zoek naar een plek om te bijten, maar ze kunnen geen bloed vinden. Uiteindelijk zullen ze proberen weg te vliegen, maar raken ze gevangen in het vangmechanisme van de dazenval.

De kleefstrips

De meeste dazenval hebben kleefstrips als vangmechanisme. Deze kleefstrips bevatten een kleverige substantie die de dazen vasthoudt zodra ze erop landen. Zodra de dazen vast komen te zitten op de kleefstrips, kunnen ze niet meer ontsnappen en worden ze gevangen in de val.

Periodiek onderhoud

Om de effectiviteit van een dazenval te behouden, is periodiek onderhoud vereist. Regelmatig moeten gevangen dazen uit de val worden verwijderd, en indien nodig moeten de kleefstrips worden vervangen. Het is ook belangrijk om de val schoon te houden en eventuele beschadigingen te repareren.

Conclusie

Een dazenval werkt door gebruik te maken van visuele aantrekking en het natuurlijke gedrag van dazen om ze te vangen en te voorkomen dat ze mensen en dieren lastigvallen. Door de dazen te lokken met een grote zwarte bal en ze te vangen met kleefstrips, biedt een dazenval een effectieve en milieuvriendelijke oplossing om de overlast van deze hinderlijke insecten te verminderen.

https://antivliegenshop.nl/top-10-gevaarlijkste-vliegen-in-nederland/dazen-bloedzuigers-met-beten-die-pijn-doen/